ПОМЕН ЖРТВАМА АПРИЛСКОГ БОМБАРДОВАЊА НИША  1941.
8. 04.2010.

Под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, одржало је, по традицији, на Старом нишком гробљу „Горица“ ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша у Другом светском рату,  08.априла 1941.године. Овим поводом је Никола Ђ.Јовановић, председник Удружења „Стари Ниш“, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и делегација Удружења потомака ратника, положила цвеће и венце на спомен обележја жртвама бомбардовања. Евоцирана су и сећања на бомбардовање Ниша пре 69 година. Тада је, у рушилачком походу фашистичке Немачке, у рушевинама града, након бомбардовања претежно цивилног становништва, страдало око 400 становника а више од 500 је лакше или теже рањено.

 „Старо нишко гробље“ се простире на површини од 8.хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор. Захваљујући пројектима и акцијама које Градска општина Палилула остварује од 2008. године, у сарадњи са јавним комуналним предузећима и невладиним сектором, овај простор се за сада сезонски одржава. У овом периоду урађено је више него неколико протеклих деценија-нагласио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Нажалост, несавесни грађани и даље уништавају гробна места и одлажу отпад а и вегетација брзо прекрије гробна места-уређен простор па се активности уређења сваке године враћају на почетак.

Ограђивањем „Старог гробља“, постављањем расвете и увођењем чуварске службе или видео надзора и редовно одржавање зелених површина, по пројекту који смо урадили у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, истакао је председник Новаковић, сачуваће се преостала спомен обележја од уништавања и оствариће се замисао да овај комплекс за неколико година буде меморијални парк на понос свих нишлија. Међутим, гробна места и надгробни споменици су приватно власништво. По мишљењу Новаковића, важно је да се овој активности уређења прикључе и потомци „старих нишлија“, који су сахрањени у овом простору. „Оно што се на „Старом гробљу“, по процени Завода за заштиту споменика културе наведе као „историјски споменик“ Градска општина Палилула ће у сарадњи са овом установом бринути о њиховом одржавању, све остало је ван наше надлежности, подсетио је председник Општине Палилула. Очекује се да до 2012.године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, уз подршку Града и донатора, по речима Новаковића, добије сасвим нови изглед.